Η πιο γλυκιά απόλαυση ενδέχεται να πέσει "θύμα"
της άνευ ορίων κλιματικής αλλαγής: Η παραγωγή της σοκολάτας θα κινδυνεύσει
επικίνδυνα από την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με τις τελευταίες διεθνείς
μελέτες που δημοσιοποίησε η αμερικανική εφημερίδα The Times, τονίζοντας πώς
μετράμε αντίστροφα μέχρι το 2050.
Πρόσφατα, το Διεθνές Κέντρο Τροπικών Καλλιεργειών
(International Center for Tropical Agriculture -CIAT) εξέδωσε μια αναφορά που
αναφέρει ότι η σοκολάτα θα αποτελέσει σύντομα ένα προϊόν πολυτελείας, προσιτό
σε λίγα πορτοφόλια...
Ποιες είναι οι αιτίες που θα κάνουν τη σοκολάτα πιο σπάνια
από ποτέ;
Ως βασικοί υπαίτιοι προβάλλονται οι μη βιώσιμες καλλιέργειες
και πρακτικές που εφαρμόζονται στον σημαντικότερο τόπο καλλιέργειας κακαόδεντρων,
τη Δυτική Αφρική. Tι σημαινει αυτό; Πώς από τη στιγμή που θα συρρικνωθούν οι
κύριες περιοχές καλλιέργειας, το κακάο ενδέχεται να γίνει πολύ ακριβό, ενώ η
παραγωγή του θα πέσει δραματικά τα επόμενα 40 χρόνια.
Καλά νέα έρχονται ωστόσο από ομάδα αγροτών, τόσο στη
Βραζιλία όσο και στη Δυτική Αφρική, που υιοθετούν και εφαρμόζουν αειφόρες
πρακτικές. Κάποιοι πειραματίζονται στην καλλιέργεια κακαόδεντρων μέσα στο
τροπικό δάσος, μια πρακτική που συνεπάγεται μεν μικρότερο αριθμό δέντρων αλλά
απαιτεί λιγότερα φυτοφάρμακα, ενώ και το έδαφος είναι πιο πρόσφορο.
Η καλλιέργεια κακαόδεντρων εντός των τροπικών δασών σε
συνδυασμό με οργανικές πρακτικές ίσως αποτελέσει λύση για το πρόβλημα ενόψει
της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου